Blog

Bucataria locala in Mauritius

Cei care petrec un sejur in Mauritius, vor descoperi ca mixtura culturala este una greu de definit, bucataria mauritiana este un amestec de influente indiene, europene, creole si chinezesti.

Legatura dintre cultura franceza si cea a mauritiana a fost una stransa. Preparatele franceze sunt extrem de populare: „ daube”, „bouillon”, „coq au vin” sau „civet de lievre”, bineinteles servite cu vin.

Cultura creola  este un amestesc de diferite traditii culturale, astfel incat a dat nastere unei gastronomii originale. Preparatul principal fiind „ rougaille”, un sos de rosii condimentat cu ardei iute, ghimbir, ceapa, usturoi, cimbru si diverse verdeturi mediteraneene. Este un sos destul de picant, dar exista si variante mai usoare. 

Dupa abolirea sclaviei , imigrantii veniti a facut ca si cultura culinara indiana sa fie din ce in ce mai populara. Influente sunt atat din nordul indiei cat si din sud. Folosirea a mirodeniilor ca sofran, cardamom, cuisoare, scortisoara, fac ca preparatele sa aibe o savoare subtila.  Ca si preparat popular este curry-ul, gatit atat in stil nordic ( iaurt si rosii) dar si ca in stil sudic ( lapte de cocos). 

Venirea emigrantilor chinezi a facut ca orezul sa fie ridicat ca si aliment de baza, de asemenea au fost introdusi si taietii gatiti in aburi sau prajiti, „hakien”-ului si a unor preparate ca „chop suey”.

Ultimii 20 de ani, promovarea culturii americane in Mauritius a facut sa apara fast-food-urile.

Productia de rom este o activitate importanta pe insula, datorita plantiilor cu trestie de zahar. La inceput se prepara „arrack”, un fel de precursor al romului. Desi nu este la fel de vestit ca altele, romul mauritian este considerat un produs de buna calitate.

Vinurile se produce local, dar majoritatea se importa. Ceaiul alaturi de sucurile de fructe si apa de cocos este o bautura foarte populara.

Vezi deasemenea si:
Obiective turistice in Mauritius , Activitati in Mauritius , Vremea in Mauritius


Sorry, only modern browsers.