Blog

Bucataria locala in Zanzibar:

Arhipeleagul Zanzibar este unul dintre acele locuri care pot aprinde imaginatia pasionatilor de gastronomie si de calatorii. Situat la intretaierea drumurilor comerciale antice, Zanzibarul a functionat timp de mii de ani ca placa turnanta pentru comertul cu mirodenii, matase, portelan, bumbac, fildes, aur si sclavi care se facea intre Asia, Africa si Europa. Ca urmare, bucataria locala este un amestec fascinant de influente africane, arabe, persane, malaeziene, indiene, portugheze, britanice si chinezesti.

Fructele si legumele cresc din abundenta in Zanzibar; banane, banane plantain, cassava, addoe (o vegetala asemanatoare cartofului), ardei iuti, fasole verde, orez, mazare, zahar de palmier si de trestie, cartofi dulci, porumb, papaya, nuci de cocos, cuisoare, mango, peste, fructe de mare si multe altele umplu pietele si sunt vandute pe strazi, de vanzatori ambulanti. Mirodeniile sunt combinate cu sutele de varietati de fructe si legume, cu carne, pui, peste si fructe de mare, orez, porumb si fasole, pentru a crea o bucatarie absolut delicioasa si plina de originalitate, dar foarte putin cunoscuta in Occident.

Cu atatea influente (est-africane, araba, indiena, chineza, sud-est asiatica, portugheza) nu este de mirare ca bucataria din Zanzibar ofera o larga paleta de gusturi, arome si texturi. Este unul dintre putinele locuri in care preparatele traditionale imbina, de exemplu, taitei de celofan (din amidon de fasole mung sau soia) chinezesti, dulciuri arabesti si mirodenii indiene. Bucataria locala, ca si limba, este un mix de ingrediente din intreaga lume.

In Zanzibar se gateste peste tot. Nu doar in restaurante si hoteluri sau acasa, ci si pe majoritatea strazilor. Mancarea gatita si servita pe strada este in arhipeleag o adevarata institutie.

Cacaoa a fost adusa de portughezi si se bea sub forma de ciocolata fierbinte. Ceaiul a fost adus de indieni si persani, iar britanicii au fost cei care l-au institutionalizat ca „five o’clock tea”, obicei care a prins doar partial si doar in randul claselor dominante. „Tingawazi” este o bere locala, aromatizata cu ghimbir, dar cea mai populara dintre beri este Safari Lager, socotita a fi berea nationala in Tanzania. Vinul se bea rar, ca urmare a influentei exercitate de europeni (mai ales de catre portughezi), whisky-ul fiind mai popular, datorita influentei britanice. 

Daca esti interesat de un sejur exotic in Zanzibar poti sa accesezi ofertele noastre sau daca doresti o oferta personalizata, te rugam sa ne solicitati prin formularul de contact si o sa-ti raspundem in cel mai scurt timp.
Sorry, only modern browsers.